مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی از جمله عوارضی است که بسیاری از افراد دچار آن خواهند شد. اما مسئله مهم این است که مشکل در تنفس چقدر جدی یا چقدر جزئی است و به چه دلیل اتفاق افتاده است. دکتر علی باقری حق ، بهترین جراح و متخصص گوش ، حلق و بینی در تهران ، در این مقاله به بررسی این مشکلات می پردازد. برای اطلاع از علت ایجاد مشکلات تنفسی بعد از جراحی بینی و راه های درمان تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
علت ایجاد مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی
مشکل در تنفس بعد از رینوپلاستی به دلایل مختلف ایجاد می شود. در برخی موارد این مشکل جزئی و در بعضی موارد دیگر مشکل جدی تر است. اصلی ترین عوامل بروز مشکلات تنفسی عبارتند از :
- ورم بینی بعد از عمل : تورم بینی یکی از عوارض غیرقابل اجتناب بعد از عمل است که بر اثر تغییرات ایجاد شده در بافت و ساختار بینی پدید می آید. ورم بافت بینی مانعی برای راه های تنفسی است و به همین دلیل نفس کشیدن فرد بعد از جراحی سخت خواهد بود. این مشکل با گذشت چند روز از جراحی و با کاهش ورم رفع خواهد شد.
- ترشحات و خشکی بعد از عمل : پس از جراحی ، لخته های خونی و مخاطی و ترشحات احتمالی از بینی می تواند مانع راه تنفس شود. در صورت خشکی محتویات داخل بینی هم مشکل در تنفس ایجاد می شود.
- کوچک کردن بیش از حد پره های بینی : گاهی اوقات مشکل در تنفس به دلیل کوچک کردن بیش از حد پره های بینی اتفاق می افتد. به همین دلیل ، مهارت جراح در ایجاد تغییرات و اصلاحات مورد نیاز اهمیت بسیاری دارد.
- برداشتن بیش از حد غضروف و استخوان بینی : تشخیص نادرست و مهارت ناکافی جراح گاهی منجر به اصلاح غیر اصولی ساختار بینی می شود. اگر تغییر زیادی در غضروف و استخوان ایجاد و دریچه بینی از حالت طبیعی خارج شود ، مشکل در تنفس را در پی خواهد داشت.
- شکل عروسکی و فانتزی بینی : گاهی علت ایجاد مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی سر بالا بودن بیش از حد بینی در عمل های فانتزی است. نادیده گرفتن شکل طبیعی و اندازه اصولی بینی عامل بسیاری از مشکلات تنفس بعد از جراحی است.
- آلرژی و مشکلات سینوسی : در صورتی که فرد دچار آلرژی و مشکلات سینوزیت باشد ، تورم در مخاط بینی عامل اخلال در نفس کشیدن خواهد بود.
- ترمیم نشدن زخم ها : ترمیم نشدن زخم ها و شکاف های عمل می تواند باعث چسبندگی تیغه بینی به دیواره ها و در نتیجه سختی در نفس کشیدن شود.
راه های درمان مشکلات تنفسی بعد از جراحی بینی
همان طور که گفته شد ، مشکل در تنفس می تواند به صورت طبیعی در طول روند بهبود یا در اثر مهارت کم و اشتباه جراح اتفاق بیفتد. راه درمان هر یک از این موارد متفاوت است و موارد جزئی به مرور زمان و با طی روند طبیعی بهبود می باید.
راه های درمان مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی در مواردی همچون آلرژی ، ورم و خشکی و ترشحات بینی شست و شو و مصرف داروهای تجویز شده است. در این موارد ، باید کمی تحمل کنید تا نفس کشیدن بعد از چند روز عادی شود. در صورتی که مشکل تنفس ادامه دار شود به جراح مراجعه کنید.
در مواردی که مشکلات تنفسی ناشی از بی دقتی جراح و اصلاح غیراصولی بینی است ، روش های درمان تکمیلی یا جراحی ترمیمی توصیه می شود. در این شرایط ، بهتر است مشکل را با جراح متخصص مطرح کنید تا راه درمان مناسب را در اختیارتان قرار دهد. جراح با مهارت کافی در این زمینه ساختار تغییریافته بینی را اصلاح خواهد کرد و در صورت امکان از روش های نوینی همچون اسپریدر گرافت به منظور جلوگیری از جراحی گسترده استفاده خواهد کرد.
مشکل تنفسی بعد از عمل بینی تا کی ادامه دارد ؟
برای اینکه بدانید مشکل تنفسی بعد از جراحی بینی تا کی ادامه دارد ، باید نوع مشکل ایجاد شده را در نظر گرفت. به طور کلی ، مشکل در تنفس ممکن است از چند هفته تا چند ماه بعد از جراحی طول بکشد. هر چقدر اختلال جزئی تر باشد مدت زمان بهبود آن کوتاه تر و هر چقدر مشکل پیچیده تر باشد زمان بهبود آن طولانی تر خواهد بود.
نفس کشیدن با دهان بعد از عمل بینی
مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی باعث اشکال در تنفس از راه بینی می شود. بنابراین ، در طول این مدت نفس کشیدن با دهان بعد از عمل بینی مانعی ندارد. اگرچه ، ممکن است دچار خشکی دهان و گلو شوید. در این صورت سعی کنید مصرف مایعات را قطع نکنید و دهان را مرطوب نگه دارید.
مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی از عوارض شایع رینوپلاستی محسوب می شود. اما اینکه نوع مشکل چیست و شدت آن چقدر است باید حتما بررسی شود تا در موارد حاد اقدامات لازم در جهت درمان آن انجام شود.